Tot ce trebuie să știi despre Internship
Act normativ: Legea nr.176/2018 privind internshipul
Intern – Persoana care prestează o activitate specifică, precizată în fişa de internship, în cadrul unei organizaţii-gazdă, în baza unui contract de internship, pentru realizarea urmatoarelor scopuri:
- dezvoltării abilităţilor profesionale ale internilor în îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor din domeniul în care se organizează programul de internship;
- desfăşurării unor activităţi şi familiarizarea cu cerinţele organizaţiei-gazdă;
- cunoaşterii de către interni a specificului activităţii organizaţiei-gazdă în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi a exigenţelor acesteia;
- dobândirii de experienţă profesională, abilităţi practice şi/sau competenţe;
- facilitării tranziţiei de la sistemul de educaţie către piaţa muncii.
Organizatie – gazdă persoana juridică la care internul desfăşoară o activitate specifică, în baza unui contract de internship;
Program de internship – activitatea specifică desfăşurată de intern pe o perioadă de timp limitată în cadrul unei organizaţiigazdă, care are ca scop aprofundarea cunoştinţelor teoretice, îmbunătăţirea abilităţilor practice şi/sau dobândirea de noi abilităţi sau competenţe;
Organizarea si efectuarea programului de internship
- Organizaţia-gazdă promovează public, în scris şi/sau online, programele de internship desfăşurate, criteriile, calendarul şi procedura internă de selecţie, responsabilităţile generale pentru fiecare program de internship ofertat, precum şi condiţiile contractuale (numărul de ore şi durata programului de internship, valoarea minimă a indemnizaţiei lunare).
- Programele de internship se adresează persoanelor care au implinit vârsta de 16 ani. Prin excepţie pot fi încheiate contracte de intership şi de persoane care au împlinit vârsta de 15 ani, numai cu acordul părintilor sau al reprezentanţilor legali după, caz.
- În recrutarea internilor, organizaţia - gazdă va ţine cont de principiul egalităţii de tratament
- Perioada programului de internship este limitată, stabilită prin contractul de internship încheiat între intern şi organizaţia gazdă.
- Programele de internship se pot organiza oricând în decursul unei perioade neîntrerupte de 12 luni.
- Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive
- Programul de internship se desfăşoară în temeiul contractului de internship, cu respectarea activităţilor specifice stabilite în cadrul acestuia şi a regulamentelor interne aplicabile.
Contractul de intership
- contractul încheiat între intern şi organizaţia - gazdă, pe durată determinată, în temeiul căruia un intern se obligă să se pregătească profesional şi să desfăşoare o activitate specifică pentru şi sub autoritatea unei organizaţii-gazdă, care se obligă să îi asigure o indemnizaţie pentru internship şi toate condiţiile necesare realizării scopurilor stabilite prin lege;
- contractul de internship se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii programului de internship. Obligaţia de încheiere a contractului de internship în formă scrisă revine organizaţiei-gazdă.
- Durata maximă a contractului de internship este de 6 luni, fără posibilitatea prelungirii.
- În funcţie de numărul de salariaţi, organizaţia - gazdă poate încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariaţilor.
- Prin excepţie, organizaţia - gazdă care are încadraţi cel mult 20 salariaţi poate încheia simultan cel mult două contracte de internship.
- Prin excepţie, între intern şi o organizaţie-gazdă se pot încheia mai multe contracte de internship, cu condiţia ca acestea să fie pentru programe de internship diferite, iar durata cumulată a acestora să nu fie mai mare de 6 luni.
- Încheierea unui contract de internship în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă pentru efectuarea activităţii respective este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute.
- Prin derogare de la prevederile art. 16 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, perioada în care internul a desfăşurat activitatea în baza contractului de internship se consideră vechime în muncă, şi, după caz, vechime în specialitate, în funcţie de tipul activităţii.
- Contractul de intership are ca anexă fişa de intership care este un document operaţional în care se prezintă în detaliu activitatea specifică pe care trebuie să o îndeplinească un intern în cadrul organizaţiei - gazdă.
Suspendarea contractului de intership
- Contractul de internship se suspendă dacă internul se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă.
- Durata suspendării contractului de internship nu se ia în considerare la calculul perioadei programului de internship.
Încetarea contractului de intership
La încetarea contractului de internship, părţile pot conveni ca activitatea să continue prin încheierea, în condiţiile legii, a unui contract individual de muncă.
La sfârşitul programului de internship, dacă nu s-a decis încheierea unui contract individual de muncă în condiţiile stabilite de Legea nr.176/2018, activitatea încetează.
Contractul de internship încetează în următoarele condiţii:
- la expirarea termenului stabilit în contract;
- de comun acord;
- când organizaţia-gazdă îşi încetează activitatea;
- prin reziliere, de plin drept, în caz de neexecutare sau executare necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute în contractul de internship de către una dintre părţi, în măsura în care, la notificarea adresată de partea lezată, partea în culpă nu depune diligenţele necesare pentru executarea în mod corespunzător a obligaţiilor ce îi revin potrivit obligaţiilor contractuale, în termen de 5 zile de la primirea notificării;
- prin încheierea unui contract individual de muncă între părţi, conform prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- prin denunţarea unilaterală de către oricare dintre părţi, în situaţii justificate, pe baza unei notificări prealabile transmise cu cel puţin 15 zile înainte de data propusă pentru încetare;
- inceteaza de drept în situaţia în care durata cumulată a suspendarilor este mai mare decat 1/3 din perioada programului de internship prevăzută în contractul de internship.
Primă de promovare
- Organizaţiile - gazdă care, în termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, încheie un contract individual de muncă cu persoana care a desfăşurat programul de internship primesc, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, o primă de promovare a angajării în cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoană astfel angajată, după îndeplinirea obligaţiei de menţinere a raporturilor de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin 24 de luni. Acordarea primei de promovare a angajării se realizează în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
- Cuantumul primei de promovare, se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei. Prevederile mai sus mentionate nu se aplică în cazul în care organizaţia - gazdă este instituţie/autoritate publică.
Completarea si transmiterea datelor si informatiilor din contractul de intership
- Organizaţia - gazdă are obligaţia completării registrului electronic de evidenţă în ordinea încheierii contractelor de internship cu respectarea prevederilor specifice inscrise in lege.
- Organizaţia - gazdă are obligaţia completării şi transmiterii datelor şi informaţiilor din contractul de internship, cel târziu în ultima zi lucrătoare anterioară începerii activităţii în cadrul programului de internship, în registrul de evidenţă a contractelor de internship, înfiinţat de agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială aceasta îşi desfăşoară activitatea, ţinut în formă electronică.
- Accesul organizaţiei - gazdă la registrul electronic de evidenţă se face pe bază de parolă proprie, utilizată cu titlu gratuit.
Îndrumător
- Persoana desemnată de organizaţia-gazdă care coordonează, informează, îndrumă şi acordă sprijinul necesar internului pe perioada programului de internship, monitorizează şi evaluează activitatea acestuia;
- Pe perioada programului de internship, internul se obligă să presteze activităţile prevăzute în contractul de internship pentru şi sub autoritatea organizaţiei - gazdă, sub directa coordonare a unui îndrumător, desemnat de conducătorul organizaţiei - gazdă dintre salariaţii calificaţi, cu o experienţă de cel puţin un an în domeniul de activitate în care urmează să se desfăşoare programul de internship.
- Un îndrumător poate asigura formarea, în acelaşi timp, pentru cel mult 3 interni.
- Exercitarea activităţii în calitate de îndrumător se include în fişa postului şi în programul normal de lucru al acestuia.
- Nu poate avea calitatea de îndrumător salariatul care se află în situaţiile precizate în lege.
Durata timpului de muncă pentru intern
- Durata timpului de muncă pentru un intern, pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe săptămână şi se stabileşte prin contractul de internship.
- În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.
- Este interzisă efectuarea de ore suplimentare peste durata de 40 de ore pe săptămână/30 de ore pe săptămână prevăzute în lege.
- Organizaţia - gazdă are obligaţia de a ţine evidenţa timpului în care internul îşi desfăşoară activitatea specifică din cadrul programului de internship, precum şi obligaţia de a prezenta această situaţie organelor de control ori de câte ori este solicitat acest lucru.
Indemnizaţia pentru intership
- Suma de bani lunară la care are dreptul internul, ca urmare a participării acestuia la programul de internship, supusă prevederilor art. 61 lit. b) şi art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare al cărei cuantum este stipulat în contractul de internship.
- Cuantumul indemnizaţiei pentru internship stabilită in contractul de intership este egal cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată.
Referatul de evaluare
- Referatul de evaluare este documentul întocmit de îndrumător la terminarea programului de internship, prin care acesta realizează evaluarea activităţii internului şi acordă calificativul aferent evaluării.
- Evaluarea activităţii internului se realizează pe baza unui referat de evaluare, întocmit de îndrumător în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea programului de internship, care va cuprinde descrierea activităţilor desfăşurate de intern, modul de îndeplinire al acestora, ţinând cont de:
a) abilităţile pe care le-a dobândit internul în urma finalizării programului de internship;
b) conduita internului pe durata programului de internship;
c) aprecierea nivelului de consolidare a competenţelor şi de dobândire a cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice necesare pentru exercitarea unei ocupaţii din domeniul în care acesta a efectuat programul de internship;
d) concluzii privind desfăşurarea programului de internship;
e) criteriile de evaluare stabilite şi gradul de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute în fişa de internship şi în contractul de internship;
f) gradul de realizare a obiectivelor stabilite.
- Îndrumătorul întocmeşte referatul şi acordă unul din următoarele calificative: foarte bine (FB), bine (B), satisfăcător (S) şi nesatisfăcător (NS).
- Referatul de evaluare se aduce la cunoştinţa internului, prin notificare scrisă, în termen de 7 zile lucrătoare de la data finalizării programului de internship.
Certificat de intership
- În termen de 5 zile de la comunicarea referatului de evaluare final, organizaţia - gazdă are obligaţia de a elibera internului un certificat de internship care să ateste:
a) perioada în care acesta a desfăşurat activitatea în baza contractului de internship;
b) activităţile desfăşurate pe perioada programului de internship;
c) calificativul obţinut în urma evaluării;
d) abilităţile/competenţele dobândite în urma desfăşurării programului de internship.
Drepturile şi obligaţiile părţilor semnatare ale contractului de intership
Drepturile şi obligaţiile părţilor cu privire la efectuarea programului de internship se stabilesc prin contractul de internship, în condiţiile legii nr. 176/2018, şi se completează, după caz, cu prevederile regulamentelor interne.
Controlul şi contravenţiile aplicate
- Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin organele de control din cadrul structurilor teritoriale ale Inspecţiei Muncii şi, respectiv, ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă,monitorizează modul de realizare a programelor de internship, controlează şi aplică sancţiuni
- Organele de control mai sus mentionate au competenţa de a controla:
a) registrul de evidenţă a contractelor de internship, înfiinţat şi administrat de agenţia
judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă;
b) modul de încheiere, executare, modificare, suspendare şi încetare a contractului de internship;
c) dovada acordării indemnizaţiei pentru internship cuvenite internului în condiţiile legii.
- Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează după cum urmează:
a) neachitarea de către organizaţia-gazdă a indemnizaţiei pentru internship în condiţiile reglementate la art. 8 alin. (1) şi (2), cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei;
b) nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 8 alin. (3)-(5) privind durata maximă a timpului prevăzut pentru activitatea de internship, cu amendă de la 4.000 la 6.000 de lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 16 lit. a), g) şi j), cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 17 şi ale art. 18, cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei;
e) nerespectarea obligaţiei de a încheia contractul de internship anterior începerii activităţii, potrivit art. 19 alin. (1), cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei;
f) nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 19 alin. (2), cu amendă de la 4.000 la 6.000 de lei;
g) includerea în cadrul contractului de internship a unor clauze care contravin prezentei legi, cu amendă de la 300 la 1.000 de lei.
- Constatarea contravenţiilor, precum şi aplicarea sancţiunilor se realizează de către:
a) Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-f);
b) Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin structurile sale teritoriale, pentru contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. g).
- Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), această posibilitate fiind expres menţionată în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
Instituţiile publice
Stabilirea unor condiţii specifice de desfăşurare a programelor de internship pentru instituţiile/autorităţile publice se reglementează prin hotărâre a Guvernului.
Cele mai recente
Inovarea – motor al dezvoltării organizațiilor în era tehnologiei
Inovarea – motor al dezvoltării organizațiilor în era tehnologiei De unde începem să inovăm? La ce riscuri ne expunem? Ce avem de câștigat? Procesul de
Tot ce trebuie să știi despre Internship
Tot ce trebuie să știi despre Internship Act normativ: Legea nr.176/2018 privind internshipul Intern – Persoana care prestează o activitate specifică, precizată în fişa de
Workshopul – Unul dintre cele mai Eficiente Moduri de Formare pentru Deprinderea Abilităților Practice
Workshopul – Unul dintre cele mai Eficiente Moduri de Formare pentru Deprinderea Abilităților Practice Workshop-ul este considerat una dintre metodele de predare ale viitorului foarte